A pikkelysömör (psoriasis) alapvető étrendi vonatkozásai

A pikkelysömör (psoriasis) alapvető étrendi vonatkozásai
2018.07.15.
Egy 2015-ös tanulmány szerint a mediterrán típusú étrend szigorú betartása csökkenti a pikkelysömör súlyosságát. A vizsgálat alapján a magasabb extra szűz olívaolaj (étrendi omega-9) és a különféle halak (étrendi omega-3) fogyasztás javítja ezeket a bőrtüneteket (is).

A mediterrán étrend egy táplálkozási javaslat, amely nagy mennyiségű gyümölcs, zöldség, teljes kiőrlésű gabonák, bizonyos hüvelyesek, hal, tenger gyümölcsei és diófélék fogyasztását tartalmazza. Ezen táplálkozási ajánlás kevés tejtermék, kevés színhús, illetve húskészítmény fogyasztását javasolja. Az étrend extra szűz olívaolajban gazdag és kis mennyiségű alkohol fogyasztását is megengedi (ezt mi pikkelysömörben nem javasoljuk: Táplálkozás-Beállítás).

Az általános populációhoz képest a pikkelysömör és a pikkelysömörhöz társuló ízületi gyulladásban szenvedő betegeknél gyakoribbak az egyidejűleg kialakuló autoimmun betegségek, köztük a cöliákia (lisztérzékenység) is. Egy 2014-es vizsgálat alapján megállapították, hogy a gluténmentes étrend nagyon előnyös lehet azoknál a pikkelysömörös betegeknél, akiknél emelkedett a lisztérzékenységi antitest értéke vagy erre utaló jelek mutatkoznak. Több betegnél a gluténmentes étrend tartásával a pikkelysömörös bőrelváltozások teljes megszűnését észlelték.

Túlsúlyos vagy elhízott pikkelysömörös betegek esetében a vizsgálatok elemzése azt mutatta, hogy az étrend- és életmódbeli változtatásokkal (sport, cirkadián ritmus rendezése: pl. alvás) történő súlycsökkentés szintén a pikkelysömör javulását eredményezte.

MEGJEGYZÉS: A Táplálkozás-Beállítás (nem csak ebben az esetben) „gluténmentes mediterrán étrendet™” javasol célzott gyulladáscsökkentő elemekkel, illetve személyre szabott laborvizsgálatokkal kiegészítve (pl. szöveti zsírsav-profil).
Pikkelysömör (psoriasis) esetében indokolt lehet még átmenetileg hypoallergén étrendet tartani és odafigyelni az endotoxémia, valamint mTORC jelentőségére is.

Források: 

  • Barrea L, Balato N, Di Somma C, et al. Nutrition and psoriasis: is there any association between the severity of the disease and adherence to the Mediterranean diet? J Transl Med. 2015;13:18.
  •  Steffen LM, Van Horn L, Daviglus ML, et al. A modified Mediterranean diet score is associated with a lower risk of incident metabolic syndrome over 25 years among young adults: the CARDIA (Coronary Artery Risk Development in Young Adults) study. Br J Nutr. 2014;112(10):1654-61.
  • Bhatia BK, Millsop JW, Debbaneh M, et al. Diet and psoriasis: part 2. celiac disease and role of a gluten-free diet. J Am Acad Dermatol. 2014;Aug;71(2):350-358.
  • Wu JJ, Nguyen TU, Poon KYT, et al. The association of psoriasis with autoimmune diseases. J Am Acad Dermatol. 2012;67:924-30.
  • Addolorato G, Parente A, de Lorenzi, et al. Rapid regression of psoriasis in a coeliac patient after gluten-free diet. Digestion. 2003;68:9-12.
  • Upala S, Sanguankeo A. Effect of lifestyle weight loss intervention on disease severity in patients with psoriasis: a systematic review and meta-analysis. Int J Obes. 2015;39:1197-1202.

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!