Diétás szempontok a krónikus ízületi gyulladásos betegek kezelésében

posted in: Cikkek | 0

A rheumatoid arthritisben szenvedő betegek körében magasabb az ételallergiás és ételérzékenyben szenvedő (a kettő NEM ugyanaz) betegek aránya; ez igazolt, és a bizonyítékok azt mutatják, hogy nem véletlen egybeesésről van szó. Valójában ezek a tudományos munkák azt vélelmezik, hogy az allergiás és gyulladásos reakciók, amik a bélben keletkeznek, általános gyulladást is okozhatnak, ezáltal súlyosbítva a rheumatoid arthritises tüneteket. Már az 1940-es évek végén megjelent szakmai anyagokban is fellelhető ennek bizonyítása és bizonyos magyarázatok keresése.

Azok az immunológiai reakciók, amik a különböző ételek komponenseire kialakulnak, számos módon hasonlítanak azokhoz az autoimmun folyamatokhoz, amit megfigyelhetünk a rheumatoid arthritisben és egyéb autoimmun betegségekben (is). Ezért lehetséges “megnyugtatni” az immunrendszert azáltal, hogy eltávolítjuk vagy nem juttatjuk be az ezt előidéző bizonyos ételekben megtalálható felesleges molekulákat (általában bizonyos fehérje-komponensek). A tanulmányok kimutatták, hogy bizonyos ételek ellen az rheumatoid arthritises betegek szignifikánsan több ellenanyagot termelnek a belekben, mint az egészséges társaik. Egy 12 hetes klinikai vizsgálatban megfigyelték, hogy a fő allergénekben csökkentett vagy az allergénmentes (hypoallergén) diéta hatására általános javulás következett be. Amikor ezeket az allergéneket visszavezették a diétákba, a tünetek újra megjelentek. Vegetáriánus és gluténmentes diéták a rheumatoid arthritises tünetek csökkenését okozták. Érdekes, hogy a legújabb genetikai vizsgálatok igazolták, hogy az emberek, akiknek bélbetegségük vannak (pl. hagyományos gluténérzékenység, azaz cöliákia) és a rheumatoid arthritisben szenvedők sok genetikai azonosságot mutatnak.

Az ételek és a krónikus ízületi gyulladás közötti kapcsolatok alapján azon élelmiszerek elkerülése, amelyek emelik a vérben az IgE (allergia) és/vagy IgG (intolerancia) antitestek szintjét, alábecsült módszernek számít a rheumatoid arthritises tünetek csökkentésében. Az IgE/IgG vértesztek lehetővé teszik a rheumatoid arthritisben szenvedő betegeknek számára, hogy kimutassák a potenciálisan elkerülendő (akár átmenetileg) ételeket és hozzákezdjenek az immunológiai profiljuk számára megfelelő, beállított étrendhez…

@ Források:
Rheumatoid arthritis, food, and allergy.
van de Laar MA, van der Korst JK.
Semin Arthritis Rheum. 1991

IgA rheumatoid factor and IgG dietary protein antibodies are associated in rheumatoid arthritis.
O’Farrelly C, Price R, McGillivray AJ, Fernandes L.
Immunol Invest. 1989

The gut-joint axis: cross reactive food antibodies in rheumatoid arthritis.
Hvatum M, Kanerud L, Hällgren R, Brandtzaeg P.
Gut. 2006

Fasting followed by vegetarian diet in patients with rheumatoid arthritis: A systematic review.
Müller, H., de Toledo, F. W., Resch, K. L.
Scandinavian Journal of Rheumatology 2001

A vegan diet free of gluten improves the signs and symptoms of rheumatoid arthritis: The effects on arthritis correlate with a reduction in antibodies to food antigens.
Hafstrom I., Ringertz, B., Spangberg, A., von Zweigbergk, L., Brannemark, S., Nylander, I., et al.
Rheumatology (Oxford) 2001

Meta-analysis of genome-wide association studies in celiac disease and rheumatoid arthritis identifies fourteen non-HLA shared loci.
Zhernakova A, Stahl EA, Trynka G, et al.
Annals of the Rheumatic Diseases 2011