Diétás szempontok a krónikus ízületi gyulladásos betegek kezelésében

Diétás szempontok a krónikus ízületi gyulladásos betegek kezelésében
2018.07.29.
A rheumatoid arthritisben szenvedő betegek körében magasabb az ételallergiás és ételérzékenyben szenvedő (a kettő NEM ugyanaz) betegek aránya; ez igazolt, és a bizonyítékok azt mutatják, hogy nem véletlen egybeesésről van szó. Valójában ezek a tudományos munkák azt vélelmezik, hogy az allergiás és gyulladásos reakciók, amik a bélben keletkeznek, általános gyulladást is okozhatnak, ezáltal súlyosbítva a rheumatoid arthritises tüneteket.

Már az 1940-es évek végén megjelent szakmai anyagokban is fellelhető ennek bizonyítása és bizonyos magyarázatok keresése.

Azok az immunológiai reakciók, amik a különböző ételek komponenseire kialakulnak, számos módon hasonlítanak azokhoz az autoimmun folyamatokhoz, amit megfigyelhetünk a rheumatoid arthritisben és egyéb autoimmun betegségekben (is). Ezért lehetséges „megnyugtatni” az immunrendszert azáltal, hogy eltávolítjuk vagy nem juttatjuk be az ezt előidéző bizonyos ételekben megtalálható felesleges molekulákat (általában bizonyos fehérje-komponensek).

A tanulmányok kimutatták, hogy bizonyos ételek ellen az rheumatoid arthritises betegek szignifikánsan több ellenanyagot termelnek a belekben, mint az egészséges társaik.

Egy 12 hetes klinikai vizsgálatban megfigyelték, hogy a fő allergénekben csökkentett vagy az allergénmentes (hypoallergén) diéta hatására általános javulás következett be. Amikor ezeket az allergéneket visszavezették a diétákba, a tünetek újra megjelentek. Vegetáriánus és gluténmentes diéták a rheumatoid arthritises tünetek csökkenését okozták. Érdekes, hogy a legújabb genetikai vizsgálatok igazolták, hogy az emberek, akiknek bélbetegségük vannak (pl. hagyományos gluténérzékenység, azaz cöliákia) és a rheumatoid arthritisben szenvedők sok genetikai azonosságot mutatnak.

Az ételek és a krónikus ízületi gyulladás közötti kapcsolatok alapján azon élelmiszerek elkerülése, amelyek emelik a vérben az IgE (allergia) és/vagy IgG (intolerancia) antitestek szintjét, alábecsült módszernek számít a rheumatoid arthritises tünetek csökkentésében. Az IgE/IgG vértesztek lehetővé teszik a rheumatoid arthritisben szenvedő betegeknek számára, hogy kimutassák a potenciálisan elkerülendő (akár átmenetileg) ételeket és hozzákezdjenek az immunológiai profiljuk számára megfelelő, beállított étrendhez…

 

Források:

  • Rheumatoid arthritis, food, and allergy. van de Laar MA, van der Korst JK. Semin Arthritis Rheum. 1991
  • IgA rheumatoid factor and IgG dietary protein antibodies are associated in rheumatoid arthritis. O’Farrelly C, Price R, McGillivray AJ, Fernandes L. Immunol Invest. 1989
  • The gut-joint axis: cross reactive food antibodies in rheumatoid arthritis. Hvatum M, Kanerud L, Hällgren R, Brandtzaeg P. Gut. 2006
  • Fasting followed by vegetarian diet in patients with rheumatoid arthritis: A systematic review. Müller, H., de Toledo, F. W., Resch, K. L. Scandinavian Journal of Rheumatology 2001
  • A vegan diet free of gluten improves the signs and symptoms of rheumatoid arthritis: The effects on arthritis correlate with a reduction in antibodies to food antigens. Hafstrom I., Ringertz, B., Spangberg, A., von Zweigbergk, L., Brannemark, S., Nylander, I., et al. Rheumatology (Oxford) 2001
  • Meta-analysis of genome-wide association studies in celiac disease and rheumatoid arthritis  identifies fourteen non-HLA shared loci.Zhernakova A, Stahl EA, Trynka G, et al. Annals of the Rheumatic Diseases 2011

 


Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!