Növényvédőszerek

Növényvédőszerek
2015.03.01.
Pár nappal ezelőtt olvasgattam az amerikai Environmental Working Group (egy környezetvédelmi csoport) legújabb kiadványát, melynek címe: „Shoppers’ Guide to Pesticides in Produce”, azaz „Vásárlói útmutató különféle termékek növényvédőszer-szennyezettségének kérdésében”. Nem tudom sajnos, hogy magyarul is van e ilyen tanulmány (ÉRDEKELNE, HA TUDJA VALAKI), viszont az amerikaiból is tudunk tanulni!
De nézzük, hogy milyen zöldségekben-gyümölcsökben találta a fenti csoport a LEGTÖBB NÖVÉNYVÉDŐSZER-MARADVÁNYT:
  • alma (minden fajta)
  • szárzeller
  • koktélparadicsom (és a sima is)
  • kígyóuborka
  • szőlő
  • amit mi idehaza úgy hívunk, hogy kaliforniai paprika
  • erős paprika
  • nektarin (amúgy is magas a cukortartalma)
  • őszibarack (minden bizonnyal a sárga is)
  • burgonya
  • eper
  • cukkini
  • fodros kel és amerikai kelkáposzta (idehaza sajnos nem lehet ilyeneket kapni)
  • spenót

A helyes válasz ezekre a kihívásokra nem az, hogy teljesen elkerüljük ezeket a termékeket (mondjuk a nektarint szerintem igen és a burgonyával is óvatos lennék, főleg bizonyos anyagcsere-profiloknál és lektin-érzékenység esetében), HANEM AZ, HOGY TÁMOGATJUK AZOKAT A TERMELŐKET, AKIK VEGYSZERMENTESEN IS KÉPESEK A FENTI TERMÉKEKET MEGTERMELNI… mert vannak ilyenek, keressük őket. És ha rájuk „szavazunk”, akkor egyre többen lesznek! Minden egyes vásárlásoddal szavazol… nagyon nem mindegy, hogy mire!

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!