Transzzsírok

Transzzsírok
2015.03.01.
TRANSZZSÍROK… Szívinfarktus, érelmeszesedés, agyvérzés Hogy ne mindig tőlünk halljátok a „károgást”… Ez ez nagyon óvatos és visszafogott cikk a Tudatos Vásárlók Egyesületétől, de a lényegre felhívja a figyelmet!

Hogy átfogóbban lássátok a probléma horderejét hozzátenném, hogy az ÖSSZES MARGARIN- készítmény hidrogénezett növényi olajokat tartalmaz, azaz potenciális és nagymértékű TRANSZZSÍR-források… Szívinfarktus, érelmeszesedés, agyvérzés… ugyancsak transzzsírok keletkeznek akkor, ha odahaza, konyhai körülmények között hőhatásnak tesszük ki a főző- és sütőolajokat (pl. napraforgó). Márpedig ez történik a bundás kenyerezéskor…

Szinte minden pékárú dugig van növényi zsírokkal vagy később hőhatásnak kitett növényi olajokkal… mind-mind transzzsír-forrás. Igen, a „diétás” és a drága „fogyi-termékek” is! A következő kérdés merül fel bennem: HÁNY „élelmezési szakértő”, dietetikus, kardiológus, fitness guru, stb. ajánlgatta, reklámozta és fennen hirdette ezen növényi olajok, margarinok állítólagos egészséges mivoltát??? Tisztelet a kivételnek, bár a többségük bement a csapdába…

A nagy élelmiszeripari cégek margarinjain még mindig ott a szívecske, meg a „koleszterinmentes”, „majd mi megóvjuk a szív- és érrendszeri megbetegedésektől” marketingszöveg… Körülbelül nyolcvan éve (mióta az első cég bedobta ezt az olcsó „vajhelyettesítőt) tudja és bizonyítja minden felelősséggel gondolkozó táplálkozási szakértő, hogy idézek: „A hidrogénezés célja a költséghatékonyság, az olajok így hosszabb ideig elállnak avasodás nélkül, emellett jobban bírják a fagyasztást.” Szó sem volt itt a TE egészségedről, egy pillanatig sem…

Ti is emlékeztek még a margarinos futóreklámra a szíved egészségéért?! A hitelesség kérdése komoly aggályokat vet fel néhány „szak”területen, a felelősök most is eltűnnek, a „kreatív szakemberek” pedig már azon ügyködnek, hogy a szójából megcsinálják a következő évtizedek állítólag egészséges és szívbarát, sőt rákmegelőző „élelmiszerét”… csakúgy, mint pár tíz évvel ezelőtt a margarint…

http://tudatosvasarlo.hu/cikk/transzzsirsav-legveszelyesebb-osszetevo

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!